Vissza a főoldalra

A jégkorong eredete

márc 06, 06:03
hokitavasz.hu

Nem egyértelmű, hogyan és mikor találták fel a jégkorongot. Az azonban biztos, hogy a sportág első hivatalosan feljegyzett mérkőzését Kanadában játszották.

Egyes feljegyzések szerint a gyeplabda lehetett az őse, ahhoz hasonló játékot pedig a rómaiak is űztek. Más felfogás szerint a sinty nevű gael játékkal áll kapcsolatban. Az viszont biztos, hogy 1870 körül a kanadai Quebec tartományban a William erőd katonái részesei lettek egy új sportág születésének, még ha akkor nem is ez volt a céljuk. Azt adták nekik parancsba, hogy seprűkkel tisztítsák meg az udvaron a befagyott lefolyókat. Az egyik katona egy fadarabot kezdett lökdösni, kergetni a seprűjével, és az annyira tetszett a többieknek, hogy csatlakoztak. Sőt, két csapatot alakítottak, vonalakat húztak fel – és elindult a játék. Korcsolyát húztak, mivel rájöttek, hogy így gyorsabban lehet haladni a jégen. Eredetileg fakockával játszottak, ennek a helyét vette át idővel a henger alakú korong.

A sportág történetének első szervezett meccsét Montrealban, a Victoria jégpályán játszották a McGill Főiskola több diákja részvételével. Az első ismert szabályokat a Montreal Gazette-ben publikálták 1877-ben, majd 11 évvel később megalakult a Kanadai Amatőr Jégkorong Szövetség, hat csapat részvételével. Az első nemzeti bajnokságot 1891-ben írta ki a szervezet. Az első válogatott meccsre sem kellett sokat várni, 1897-ben Kanada és az Egyesült Államok mérte össze tudását. Kezdetben kilenc, majd hét játékosból állt egy együttes, ez mára öt plusz egyre alakult. A meccsek hossza is rövidült, a két óra helyett háromszor húsz perces egy találkozó.