Vissza a főoldalra

Magyar-Kanada: hokitörténelem

febr 08, 17:02
hokitavasz.hu

Mindig emlékezetes mérkőzéseket hozott, amikor az észak-amerikai válogatott Magyarországon járt.

Kanadai csapat az elmúlt bő húsz évben hatszor járt Magyarországon. 2004 februárjában Székesfehérváron nagy várakozás és telt ház fogadta a juharleveleseket, a magyar együttes pedig 2-1-re és 4-3-ra is vezetett – a gólokat ifj. Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Hoffmann Attila és Orsó László szerezte –, de végül Kanada 5-4-re győzött. Ez a találkozó akkora sikert hozott, hogy még az év áprilisában egy újabb követte, már a vb-re készülő kerettel. A Budapest Sportarénában 10 ezren csodálták meg az NHL-sztárok 9-2-es sikerét – Kanada pár héttel később meg is nyerte az A csoportos vb-t.


A következő találkozóra 2005 februárjáig kellett várni, akkor a többek között Frank Banhammel, a későbbi magyar válogatott csatárral felálló észak-amerikaiak 7-0-ra nyertek 7500 néző előtt. 2006-ban a Thunder Bay Bombers csapata Team Canada néven vett részt a budapesti tornán, ellenük 6-4-re győzött a magyar csapat, ifj. Ocskay Gábor két gólt is szerzett. Ez az egyetlen magyar siker kanadai ellenféllel szemben. 2016 novemberében a Tüskecsarnokban az Európában játszó kanadaiakból álló válogatott lépett jégre, és Sofron István találatával még vezettek a mieink, ám végül a rivális 5-1-re diadalmaskodott.

Ezt követte a 2023-as Hokitavasz, közel 15 ezer néző előtt az MVM Dome-ban. A magyar csapat ismét vezetett, ismét Sofron góljával, de a Stanley-kupa-győztesekkel felálló vendégek fordítottak. A hajrában Galló Vilmos találatával sikerült szorossá tenni az állást, ám a vége 5-2 lett. Kiváló hangulatú, emlékezetes meccs, igazi hokiünnep! Az észak-amerikai csapat ezt követően meg is nyerte a vb-t.

Kétszer az A csoportos vb-n is találkozott a két válogatott: 2009-ben Klotenben 9-0, 2016-ban Szentpéterváron 7-1 lett a végeredmény, a magyar gólt Bartalis István ütötte.

További bejegyzések