Vissza a főoldalra

Sztárok vezetik a kanadai küldöttséget

márc 27, 14:03
hokitavasz.hu

Az általános igazgató (GM) Doug Armstrong lesz. Kétszer nyert olimpiát és kétszer világbajnokságot a kanadai stáb tagjaként több pozícióban. 2010 óta dolgozik a St. Louis Bluesnál mint GM és a jégkorongért felelős elnök, 2019-ben a csapat Stanley Kupát is nyert. Korábban 16 évig a Dallas Starsnál dolgozott az általános igazgató helyetteseként.

Most két világsztár segíti majd a munkáját. Steve Yzerman nevét a hokibarátoknak nem igazán kell bemutatni: 1983 és 2006 között volt a Detroit Red Wings játékosa, háromszoros bajnok, kilencszeres All Star. A kanadai válogatottal 2002-ben nyert olimpiai aranyat, vb-n viszont nem sikerült győznie, két ezüstöt szerzett. Visszavonulása után sportvezetőként folytatta, és a sikerek továbbra sem maradtak el. A Detroittal alelnökként is nyert Stanley Kupát, majd a Tampa Bay GM-je lett, aztán 2019 óta újra a Red Wings kötelekébe tartozik, immár GM-ként. A kanadai válogatottal ügyvezető igazgatóként 2010-ben és 2014-ben is olimpiai bajnok lett, és 2007-ből vb-aranya is van.

Az utóbbi években Shane Doan is a menedzsment tagja volt, így nem meglepő, hogy idén is számítanak rá. A 2021-es vb-győztes csapatnál a GM segítőjeként, a tavalyi ezüstérmesnél pedig már általános igazgatóként volt ott, és az olimpián is GM posztot töltötte be. Játékosként a Winnipeg Jets és a Phoenix/Arizona Coyotes csapatában szerepelt, 22 évet töltött az NHL-ben, 14 szezonon keresztül volt csapatkapitány. Kétszer nyert vb-t, van még három ezüstje is. Olimpián egyszer járt, de akkor lemaradt az éremről