Vissza a főoldalra

A kanadai kapcsolat

márc 28, 07:03
hokitavasz.hu

A magyar jégkorong fejlődésében fontos szerepet vállaltak a kanadai játékosok és edzők is. Mindhárom feljutást kanadai szakemberrel érte el a magyar válogatott.

A montreali születésű Pat Cortina először 2004 januárjában érkezett Magyarországra, és lett a fehérvári Alba Volán edzője, majd 2004 őszétől átvette a válogatott irányítását is. 2007-ben is közel volt a feljutás, de a csoda végül a következő évben, Szapporóban jött össze: a magyarok mind az öt meccsüket megnyerve jutottak fel az elitbe. Az A csoportos vb-n is Cortina volt ott a kispadon. Klotenben is helytállt a csapat: Szlovákiától 4-3-ra, a fehéroroszoktól pedig 3-1-re kapott ki, míg Kanada 9-0-ra bizonyult jobbnak a csoportkörben. A bentmaradásért a bravúrhoz a legközelebb a németek ellen állt a csapat, ám 2-1-es vereség lett a vége, a dánok ellen 5-0-s, az osztrákok ellen 6-0-s vereséggel zártak a mieink. Ez volt Cortina utolsó tornája a férfiválogatottal, aztán éveken át irányította a német együttest, majd 2019-ben visszatért, és a magyar női válogatott vezetését vállalta el. A szakember pedig történelmet írt, mert a női csapatot is az elitbe vezette a hazai rendezésű vb-n, 2022-ben pedig a negyeddöntőbe jutást is elérte a csapattal.

A következő feljutásra 2015-ig kellett várni, az a Cortinához hasonlóan több évet Magyarországon töltő Rich Chernomaz nevéhez fűződik. A játékosként NHL-es, edzőként főleg Németországban dolgozó szakvezető 2013 és 2017 között volt magyar szövetségi kapitány. Az újabb csoda helyszíne Krakkó volt, ahol a magyar csapat Japán, Olaszország és Ukrajna ellen is biztosan győzött – a kazahoktól kikapott –, így az utolsó meccs, a házigazda lengyelek elleni döntött a feljutásról. A mieink Hári János révén kerültek előnybe, majd a hajrában a lengyel csapat egyenlített. Az ellenfélnek győznie kellett, nekünk elég volt a döntetlen is – a lengyelek kitámadtak, de Szirányi Bence üreskapus gólja lezárt minden nyitott kérdést. A 2016-os szentpétervári elit-vébén pedig már az első győzelem is összejött, nem is akárhogy: a fehérorosz együttes 5-2-re verték Bartalis Istvánék. Rich Chernomaz csapata a vb-n a sztárok ellen is helytállt, a finnek, a kanadaiak, az amerikaiak és a szlovákok dolgát is alaposan megnehezítette.

A 2022-es feljutást Sean Simpson vezetésével érte el a magyar válogatott. Szintén rutinos szakvezetőként érkezett, hiszen korábban Svájcot a világbajnoki döntőbe vezette, és Spengler Kupán a kanadai csapatot is irányította. 2020 nyarán lett magyar szövetségi kapitány, de a következő évi vb a járvány miatt elmaradt. 2022 májusában, Ljubljanában viszont Dél-Korea, Litvánia és Románia legyőzésével kiharcolták a feljutást vele a mieink. A torna után bejelentette, hogy befejezi edzői karrierjét, így az A csoportra már nem ő, hanem az amerikai Kevin Constantine készíti fel a keretet.

További bejegyzések